Tilberedning af oksesteg

· af SuperBrugsen

Der er ikke noget bedre end en god steg! Tilberedningen som stegetid, temperatur og hviletid er afgørende faktorer for et godt og vellykket resultat.

Hvordan anvendes et stegetermometer?
Steg oksefileten i ovnen på 180° i ca. 35 minutter pr. kg. Tag stegen ud og sæt den på køkkenbordet på risten, stegetermometret stikker du så ind midt i stegens mest kødfyldte del. Spidsen må ikke berøre ben eller fedt. Når kødet er taget ud af ovnen, skal det hvile 20-25 minutter. Udækket de første 15 minutter og derefter tildækket med stanniol og et viskestykke, indtil stegen skæres ud. Det giver kødsaften og varmen tid til at fordele sig i stegen.

Gå efter disse temperaturer på stegetermometeret uanset om du tilbereder svinekød, kalvekød eller fjerkræ:

55°– 60 °meget rødt til rødt

60°– 65° rødt rosa til rosa, det man kalder medium

65° – 68° rosa til gennemstegt med klar saft

68°– 70° gennemsteg kød (gælder typisk grydestege) 

Husk at lade stegen hvile
For at holde kødet saftigt er det vigtigt, at det får lov til at hvile efter tilberedningen. Læg et stykke stanniol over kødet og dæk eventuelt med et klæde. Men sørg for at det ikke slutter helt tæt, så kødet ikke steger videre. Den rigtige hviletid betyder, at saften og varmen fordeler sig i hele kødet og giver den optimale smagsoplevelse, mørhed, ensartede farve og struktur. Hviletiden er forskellig alt efter kernetemperaturen på stegetermometeret. Ved en temperatur på 55° med en hviletid på 1 time, får du en medium steg. Du får samme resultat, hvis temperaturen er 65° og hviletiden er 10-15 min.

En god oksesteg skal skæres på den helt rigtige måde
Som udgangspunkt skal du altid skære på tværs af kødfiberne. Det sikrer den helt rigtige oplevelse af mørhed. Hvis du er i tvivl om kødfibrenes retning, kan du vende stegen på hovedet. Så kan du tydeligt se kødfibrenes retning. Dette gælder for langt de fleste stege. Men kødstrukturen i en culottesteg er lidt anderledes, og den skal skæres som vist på tegningen, på tværs af kødfibrene.

Tilmeld dig tilbud og information fra SuperBrugsen

Vil du have de nyeste tilbud og information om nyheder, konkurrencer og meget andet på SMS? Så tilmeld dig her.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden