Lammekølle er noget af det lækreste kød – hvis det ellers er tilberedt ordentligt. Vi giver dig alle de gode tips her!

Det kan virke som ”en stor mundfuld” at tilberede så stort et stykke kød, hvis du ikke er vant til det, men så snart du har tilberedningsteknikker, stegetider, kernetemperaturer m.v. under huden, er der slet ikke noget at være bange for.

Lammekølle spises året rundt – og særligt i påskedagene, hvor mange skuer mod påsketraditionerne og serverer påskelam – men det er mindst lige så lækkert at sætte tænderne i en saftig lammekølle, når solen står højest i sommerperioden, eller når kulden og frosten bider udenfor i vinterhalvåret.

Vi guider dig her igennem forskellige tilberedningsmetoder – fra langtidsstegt lammekølle i ovn til lammekølle på grill og meget mere.

Dertil, så får du slutteligt et par serveringsforslag og inspiration til, hvilket tilbehør der går bedst til en saftig, krydret lammekølle fra enten ovnen eller grillen!

Kernetemperaturer for de bedste rosa- eller gennemstegte lammekøller

Som det er med stort set alt slags kød – og særligt stege og andre større kødudskæringer – er der utroligt mange måder, hvorpå du kan nå til et godt slutresultat.

Det handler alt sammen om forholdet mellem stegetemperatur og stegetid.

Når du eks. tilbereder lammekølle som langtidsstegt, skal kødet have lav varme i lang tid. Hvor lang tid kødet præcis skal have, afhænger naturligvis også af, hvor stor en lammekølle, du får fat i. Derfor er det alfa omega, at du har et stegetermometer.


Med et stegetermometer kan du nemlig løbende tjekke kernetemperaturen på dit kød og derved nå til det ønskede resultat. For lammekøller kan du rette dig efter følgende kernetemperaturer:

Rosa lammekølle:

60 °C

Gennemstegt lammekølle: 
65 °C

Langtidsstegt lammekølle

For at opnå en saftig og lækker, langtidsstegt lammekølle er det en god idé at tilberede lammekøllen i en dyb bradepande eller ildfast fad i ovnen.

Her skal lammekøllen stege sammen med 3 dl. rødvin (eller mere) eller andre flydende smagsgivere som eks. fond og balsamico og eventuelle grøntsager – samt selvfølgelig rigeligt med krydderier som eks. rosmarin og hvidløg.

Har du ca. to kg. lammekølle, og følger du ovenstående tilberedningsmetode, skal lammekøllen have et sted mellem 4-5 timer i ovnen ved maks. 150 °C.

Vidste du?
Når kød får høj varme, trækker saften ind i midten af kødet. Når kødet får lov at ”trække” eller ”hvile”, falder kernetemperaturen, og saften trækker ud i hele kødstykket. Det giver på den måde mere mørt og saftigt kød.

Det er vigtigt, at der hele tiden er nok væde ved kødet – kig gerne til lammekøllen løbende og sikr, at der er væske nok ved din lammekølle – er der næsten ikke noget, kan du tilsætte lidt vand. Tag også gerne en ske og overhæld lammekøllen med væsken nogle gange undervejs – så får du det bedste resultat.

Kig til dit stegetermometer løbende og tag lammekøllen ud af ovnen, når den har en kernetemperatur på enten 60 °C eller 65 °C – alt efter om du går efter en rosa- eller gennemstegt lammekølle.

Lammekølle stegetid i ovn

Det er naturligvis ikke altid, man har tid (eller tålmodighed) til at langtidsstege lammekøller, selvom nogle nok vil påstå, at det giver det bedste resultat.

Hvis det skal gå lidt hurtigere, kan du gå efter nedenstående tilberedningsmåder ved maks. 150 °C på en rist i en varmluftsovn:

1 kg. lammekølle
Stegetid: ca. 1 time

2 kg. lammekølle
Stegetid: ca. 1 ½ timer

3 kg. lammekølle
Stegetid: ca. 2 timer

Lad kødet hvile i minimum 15-20 minutter og gerne længere. Ja, vi ved godt, det er svært at vente, når hele hytten dufter af dejligt lammekød, men det betaler sig i den grad at væbne sig med lidt tålmodighed – slutresultatet taler for sig selv.

Lammekølle på grill

Er du glad for at grille, kan det varmt anbefales at prøve kræfter med en lammekølle tilberedt på grillen. Som det er med de fleste kødudskæringer, så tager en lammekølle bestemt heller ikke skade af at få grillmærker og ægte ”grillsmag”.

Men hvor lang tid skal du give en lammekølle på grillen for at opnå det perfekte resultat?

Da der er stor forskel på grilltyper (kugle-/gasgrill m.v.) skal du også her væbne dig med et stegetermometer og et vågent øje.

Der er dog nogle tommelfingerregler, du kan læne dig op ad:

1 kg. lammekølle på grill
Stegetid: ca. 1-1,25 timer.

2 kg. lammekølle på grill
Stegetid: ca. 1,5-1,75 timer.

For at opnå det bedste resultat, er det er en rigtig god idé at stikke et stegetermometer i den tykke ende af lammekøllen og tage lammekøllen af varmen, når temperaturen rammer hhv. 60 °C eller 65 °C alt efter, om du går efter rosa- eller gennemstegt lammekød.

Inspiration til tilbehør til lammekølle

Lammekølle er på mange måder et ”taknemmeligt” stykke kød – du kan tilberede det på mange forskellige måder, og du kan servere lammekølle i endnu flere varianter.

Den mest ”klassiske” vej at gå er at krydre lammekøllen med salt, peber, hvidløg, rosmarin og olivenolie samt at servere denne med lækre, hjemmelavede flødekartofler.


Men der er mange andre, spændende og mindre traditionelle retter, der har lammekølle i centrum. Skuer du til vores opskriftsarkiv, finder du opskrifter på lammekølle med alt fra oste og persillepasta til arabisk lammekølle med dukkahsmør og grillet grønt.

Vi kan også varmt anbefale lammekølle med hvidløgsbagte asparges og stegte svampe eller en marokkansk inspireret lammekølle med tabouleh og yoghurt-dip.

Lammekølle på tilbud?

Har du planer om at forkæle dig selv, din familie eller venner med en lækker lammekølle, når nu du har fuldstændig styr på stegetider, kernetemperaturer og serveringsmåder?

Så kan du starte indkøbsplanlægningen i vores tilbudsavis samt se, hvor din nærmeste SuperBrugsen ligger.

Velbekomme!